понеділок, 30 вересня 2013 р.

Сива совість і біль

Сива совість і біль
Працівниками дитячої бібліотеки №1 проведено екскурс в історію «Не стерти з пам’яті минуле» до 25-річчя Чорнобильської аварії. На зустріч, яка відбулася у ЗОШ№9 з учнями 7-А класу та вчителями, - класний керівник Н.В. Кравець та заступник директора з виховної роботи Л.В. Зерник запросили ліквідатора аварії І категорії, полковника у відставці Миколу Максимовича Поліводу.
Ліквідатор розповів, що чорнобильцем став, коли на плечах вже носив погони підполковника, набувши професійного та життєвого досвіду за роки служби у військових гарнізонах Росії, Німеччини, Чехословаччини. За цей час встиг завершити навчання в академії бронетанкових військ, взяти участь у бойових діях. Вперше його відрядили у Чорнобильську зону, коли проходив службу у місті Біла Церква, 4 травня 1986 року для супроводу військової техніки і завданням передати її керівництву з ліквідації аварії, що знаходилося безпосередньо в адміністративно-побутовому корпусі атомної станції.
Завдання виконував різноманітні: розвідка забрудненої території, вивезення за межі зони відчуження будь-яких металевих предметів; знищення верхнього шару грунту найбільш забруднених ділянок; випробування нових зразків радіокерованої техніки; підготовка і експлуатація роботів японського виробництва для дозиметричних замірів на даху «саркофага».
Керівництво належним чином оцінило ініціативу, виконавську дисципліну, творчість і винахідливість Миколи Максимовича, нагородивши почесними грамотами та орденом «За службу Родине» ІІІ ступеня.
Присутні з цікавістю познайомилися з книжковою виставкою «Чорнобиль – Вкраїноньки сивої совість і біль» та розглядали нагороди і фото з місця тих трагічних подій.
І сьогодні Микола Максимович преймається подіями та наслідками тієї страшної трагедії.
Л. Страйгородська, бібліотекар ДБФ №1

Немає коментарів:

Дописати коментар