понеділок, 30 вересня 2013 р.

ЕКОЛОГІЧНА ВІТАЛЬНЯ!!!


ЗБЕРЕЖЕМО ПРИРОДУ - НЕ ЗНИКНЕМО ЯК НАРОД
 
Cучасний світ опинився на межі катастрофи планетарного масштабу. Руйнівні урагани, повені, буревії, забруднення повітря, ґрунту та води, винищення величезної кількості представників тваринного та рослинного світу та цілих екосистем, нарешті загрозлива тенденція кліматичних змін – все це говорить про те, що людство постало перед дилемою: або воно змінить своє ставлення до природи, або незабаром перестане існувати. Щоб пробудити приспану пильність homo sapiens, спонукати його до негайних дій передова світова спільнота й започаткувала Всесвітній День Довкілля.
Всесвітній День Довкілля був заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році до відкриття Стокгольмської конференції "Людське середовище". Інша резолюція, ухвалена Генеральною Асамблеєю в той же день, призвела до утворення ЮНЕП – Програми ООН зі збереження довкілля. ЮНЕП – це основний орган Організації Об’єднаних націй в галузі навколишнього середовища, що покликаний забезпечити керівництво й сприяти співробітництву в інтересах навколишнього середовища шляхом стимулювання діяльності, інформування й надання допомоги країнам і народам з метою поліпшення якості їхнього життя, не завдаючи збитків майбутнім поколінням. Всесвітній День Довкілля – це подія з різноманітними акціями по всій Землі: вуличні ралі, велосипедні паради, зелені концерти, конкурси творів та плакатів у школах, висадка дерев, а також прибирання територій та збір сміття. В багатьох країнах ця щорічна подія підсилює політичну увагу та діяльність на захист довкілля. Особливо це актуально для України, яка зазнала найстрашнішої в світі Чорнобильської катастрофи, і в якій через людську недбалість та злочинну бездіяльність залишилися лише 6% відносно чистої території.
Сьогодні довкілля - це той куточок природи, в якому живуть люди, тварини і рослини. Усі ми живі творіння природи на планеті, її біологічні мешканці і нам необхідно берегти свою Землю, бо вона така одна, і ніхто не знає, чи є ще якась планета, де процвітає життя, подібне на наше. А людина — розумна істота, наділена великими можливостями, тому на неї покладаються великі надії у збереженні свого довкілля.
Але природа планети не лише гарна і корисна, але й дуже тендітна і вразлива. І ставитися до природи треба дуже бережно і дбайливо. Адже людина назвала себе господарем планети, тому на ній лежить відповідальність за її збереження. У природі все взаємопов’язане одним ланцюжком. І варто розірватися йому, як почнуть зникати рослини і тварини, а згодом може загинути і сама людина. Знають зараз усі люди, що природу треба охороняти. Адже і людина свого часу винищила чимало тварин і рослин, яких уже ніколи більше не буде на планеті. Не так давно жили на Поліссі велетенські тури, але нині їх уже немає, і лише згадка залишилася у назвах річки Тур’я та містечка Турійськ. Зникло ще дуже багато інших тварин з вини людини.
Від людської діяльності і нині залежить доля нашої планети. Адже тварина вбиває стільки здобичі, скільки вона може за один раз з’їсти, а людина — скільки хоче або скільки зможе. От і винищила свого часу чимало тварин і рослин. Тому треба бути дуже обережним і добрим стосовно природи, щоб зберегти і примножити те, що залишилося. А це нелегко. Бо ми також є частинкою природи і нам без неї аж ніяк не обійтися. Не зможемо прожити ані хвилини без повітря, а також без води і без їжі. Бо ми також живі у нашому довкіллі і нам потрібне чисте повітря, щоб дихати, прозора і чиста водичка, щоб підтримувати свій організм, якому необхідна вода та екологічно чиста їжа, щоб жити.
А що таке довкілля? І що треба робити, щоб довкілля було чистим, щоб жили в ньому люди і тварини:
Насаджувати дерева, кущі і квіти у дворах, у парках, на пустирях. Очищати джерельця, струмочки і не засмічувати їх брудом.Не смітити на дворах і на вулицях.Не висипати сміття на берегах річок і ставків.Обсаджувати береги водойм вербами, тому що верба очищає воду. Не рубати і не ламати дерев. Не нищити лісові насадження. Поводитися у природі як людина-господар.

Посадить кожен деревце —
І буде ліс шуміти.
Давайте зробимо ми це,
Чудово ж буде, діти!
І зацвіте Земля в вінку.
Як будуть всюди квіти.
І кожну стежечку в’юнку
Ми зможем обсадити.
Джерельця всі розчистим ми
Від краю і до краю.
Давайте будемо людьми
Нас так Земля благає.
Тому завдання кожної людини — берегти нашу планету, а особливо ту територію, де вона живе сьогодні, де будуть жити її діти завтра.
Ми любим ліс і завжди його шкода
Річок розмову чуєм я і ти.
І все це називається природа
Давайте її завжди берегти.
Кожну квітку я хочу відчути
І стеблину всім серцем своїм,
Щоб в житті найдорожче збагнути
І зробити затишним наш дім.
Всміхається сонце привітно й ласкаво,
Цей день на планеті хай ясно сія.
Час радісно лине змістовно, цікаво,
Нехай розквітає вся наша земля.
Можна зробити гуртом так багато
І про здорове довкілля подбати
Нам щедра і чиста земля до снаги
Ти тільки поглянь гарно як навкруги.
Сьогодні День довкілля -
День захисту природи.
Отож часу не гаймо,
Берімось за роботу.
ЮНІ ДРУЗІ!!!
Як довкілля оберігати-, радимо до бібліотеки завітати та цікаві книги прочитати!
  
 
  

Немає коментарів:

Дописати коментар