понеділок, 30 вересня 2013 р.

АКТИВНА СПІВПРАЦЯ!

Ти – вічний біль, Афганістан, ти наш неспокій...
Наша бібліотека тісно співпрацює з навчальними закладами міста, а саме агротехнічним коледжем та ЗОШ №9. Так, 11 лютого цього року читачі, учні школи та співробітники нашої бібліотеки брали активну участь у проведенні виховної години до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. З цієї нагоди привітали воїнів – афганців, а також учасників воєн і військових конфліктів на території понад двадцяти держав. Український загін людей мужності і вірності військовому обов’язку налічує понад 250 тисяч. Переважна більшість з них – це справжні патріоти, життя яких є невичерпним джерелом сили духу, вірності військовому братству, присязі, любові до рідної землі. Утім, найбільш глибоко у народну пам’ять врізалася саме неоголошена афганська війна, відгомін якої ми відчуваємо й досі. Вона чорним смерчем пронеслася над просторами України, зачепила переважно прості родини робітників і селян, які віддавали своїх часто єдиних, синів до армії, не відаючи,через яке пекло доведеться їм пройти. «Афганістан болить в душі моїй» - ці слова близькі тим,хто пройшов крізь пекельний вогонь війни, тим, хто чекав повернення своїх синів, чоловіків і батьків. На зустріч були запрошені очевидці тих лихоліть: Зайченко О.В. – учасник бойових дій в Афганістані (1982-1984р.р.),голова ради ветеранів воїнів - інтернаціоналістів Уманщини, нагороджений медаллю УСВА « За заслуги » ІІІ ступеня; Семченко П.М. – учасник бойових дій в Афганістані, нагороджений медаллю УСВА « За заслуги » ІІІ ступеня;Шуляк В.М. – учасник бойових дій в Афганістані; Троян В.Г. – працівник культури, директор будинку культури міста, за сприяння діяльності Уманської міськрайонної організації ветеранів Афганістану нагороджений медаллю УСВА «За заслуги» ІІІ ступеня; Заярний П.Н. – полковник, проходив службу в республіці Ангола; Бесараб М. Н. – член президії Української асоціації звільнених у запас кадрових військовослужбовців, завідувач навчально – методичного кабінету, викладач коледжу, автор – упорядник книг «Воспоминания гвардейцев»(2001р.), «Відлуння афганських гір»(2003р), «Герої Чорнобиля поруч»(2005р.); Бенескул П.Л. – заступник директора з виховної роботи агротехнічного коледжу;Бурлака В.М. – проходив службу у прикордонних військах, нагороджений знаками « Відмінник прикордонних військ» І та ІІ ступенів, викладач коледжу; Корж Ю.М. – викладач суспільних дисциплін коледжу.
Цього року минає 24 роки з того часу, коли останній радянський солдат покинув багатостраждальну землю Афганістану, коли припинилась безглузда, жорстока війна за участі наших громадян і земляків. Це день пам’яті тих бійців,які, виконуючи свій інтернаціональний і військовий обов’язок, присягу, воювали, гинули на чужині, яких так і не дочекалися їх батьки, дружини, діти і кохані. Сьогодні вшановуємо тих, хто пройшов гирло Афганістану та повернувся додому з ізраненим тілом і душею, але живим. Ми мусимо пам’ятати про ці події, щоб не дати можливості у майбутньому недалекоглядним політикам втягнути наш народ у подібні авантюри.
Запрошені воїни-афганці згадали та розповіли про моменти жахливих тих подій. Зі скорботою вшанували тих кого немає серед живих: побратимів-земляків, які нажаль, назавжди залишились на далекій чужій афганській землі та воїнів, померлих він ран вже на батьківщині. Думки декого з них втілені були у віршовані рядки та пісні, якими ви охоче поділились.

Всі присутні щиро подякували за змістовні розповіді, побажали здоровя, мирного неба, благополуччя та подарували квіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар